Други рођендан Круга!

Рођендан нам је. И као сваки други рођендан то је најпре прилика да се радујемо. Слављење другог рођендана значи да смо опстали, да се почетни ентузијазам није потрошио и да настављамо да радимо оно у шта дубоко верујемо – у моћ и важност међународног права и глобално и у Србији.

У исто време рођендан је прилика и да се оцене досадашњи резултати. Београдски међународноправни круг је већ спровео 6 пројеката, објављено је више од 20 блогова и 5 публикација, установљен је и организован први Дан међународног хуманитарног права у Србији поводом приступања СРЈ Женевским конвенцијама 16. октобра 2001. године, а основана је и наша библиотека. За поједине од ових ствари смо имали подршку наших важних партнера и пријатеља, а неке смо урадили и без те подршке.

Рођендан је на крају и време за визуализацију наше будућности. Београдски међународноправни круг већ има договорену сарадњу у вези са израдом студије чији је циљ пропитивање прогресивне улоге међународног права у међународном систему, поднето је неколико нових пријава за пројекте, у плану је даље унапређивање нашег веб-сајта, као и објављивање првих резултата у вези са пројектом Србија и међународно право. Чланови нашег Управног одбора и Саветодавног одбора учествују у јавној дебати о међународноправним питањима и у Србији и ван ње.

На крају, наша организација је симболично основана на рођендан Уједињених нација чији је основни циљ одржавање мира и безбедности у свету. Многи сукоби и њихове страшне последице у погледу великог броја жртава ове године бацају озбиљну и тешку сенку на наше рођендане и захтевају поштено и критично сагледавање улоге поменуте организације и међународног права у овим догађајима. Намера нам је да Београдски међународноправни круг постане организација која у овом процесу тражење бољих решења активно учествује.

Хвала свима на честиткама и лепим жељама! Срећан нам рођендан свима!

Previous
Previous

Напад на болнице током оружаних сукоба: како је уопште могуће да се питамо да ли је то легално

Next
Next

Суштински проблематични кандидати за судије