Сукоб и злочини: Други део

Као што је објашњено у првом делу овог блога, случај Хашим Тачи и други пред Специјализованим већима Косова (СВК) укључује шест тачака злочина против човечности и четири тачке ратних злочина. Други део блога ће објаснити те злочине и њихове елементе у предстојећем тексту, у теорији (међународног кривичног права) и у пракси (судског поступка против Хашима Тачија и других).

Теорија

Actus reus и mens rea су два основна концепта у кривичном праву. Они се односе на различите аспекте кривичне одговорности. Први се односи на физички чин или понашање које чини злочин, док други представља ментално стање или намеру извршиоца при извршењу кривичног дела. Оба елемента су битна за утврђивање кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности.

Да би се извршио ратни злочин, мора постојати:

1. Actus reus:

a. Чин који се сматра кривичним по међународном праву (физички елемент), и

b. који се одиграо у контексту међународног/немеђународног оружаног сукоба и био повезан са њин, као део ширег криминалног плана или политике (контекстуални елемент), и

2. Mens rea: свесна жеља или намера да се изврши одређени акт који представља ратни злочин (ментални елемент). Ово укључује намеру и знање и, у неким случајевима, безобзирност - када особа свесно занемарује значајан и неоправдан ризик да акт представља ратни злочин.

Да би био извршен злочин против човечности, мора постојати:

1. Actus reus:

a. Радња која се сматра кривичном по међународном праву (физички елемент),

b. предузете као део ширег или систематског напада усмереног против цивилног становништва (контекстуални елемент),

2. Mens rea: уз сазнање о нападу (ментални елемент), што подразумева да починилац мора имати сазнање о ширем или систематском нападу усмереном против цивилног становништва и самим тим бити свестан контекста и природе злочина.

Иако одређене радње представљају физички елемент и ратних злочина и злочина против човечности, као што су убиство, мучење или прогон, кључна разлика је у контекстуалном елементу. Код злочина против човечности, фокус је на ширем или систематском карактеру радњи које су део напада на цивилно становништво, било у време мира или оружаног сукоба. Са друге стране, ратни злочини зависе од везе чина са оружаним сукобом, у међународном праву познате као nexus. Стога контекстуални елемент омогућава разликовање ових злочина од изолованих кривичних дела када она нису почињена у вези са оружаним сукобом (у случају ратних злочина) или нису почињена као део ширег или систематског карактера (у случају злочина против човечности).

Разматрањем ширег контекста постаје могуће идентификовати систематски или организациони карактер злочина, те приписати одговорност особама или ентитетима на вишем нивоу. Са друге стране, ментални елемент омогућава да одговорност не буде само заснована на извршењу забрањеног чина, већ се разматра и стање ума починиоца.

Овај блог ће се фокусирати на физички елемент, actus reus, злочина за која се оптужени терете а потом обрадити ментални елемент, mens rea, уз сам ток суђења.

Пракса

Прогон

Намерно и теже лишавање основних права на основу политичких, етничких, расних или религијских основа као део ширег или систематског напада на цивилно становништво. Он се може појавити у различитим облицима, као што су дискриминаторни закони, политике или праксе које за последицу имају ускраћивање основних права, ограничавање слобода или акте насиља и застрашивања.

 

У судском процесу против Хашима Тачија мора се показати да су наведене радње прогона извршене као део ширег или систематског напада усмереног против цивилног становништва како би били квалификовани као злочини против човечности. Ово значи да незаконито или произвољно хапшење и задржавање, нехумани услови на местима задржавања, присилни нестанци, физичко и психолошко злостављање, мучење, убиства и друге радње нису изоловани инциденти, већ део ширег шаблона сличних радњи извршених са одређеним нивоом организације или координације.

Мучење

Мучење ј једно од најгнуснијих кршења људских права строго забрањено међународним правом. Циљ мучења је добијање информација, кажњавање, застрашивање или присиљавање особа, што често за резултат има трајне физичке и психолошке последице или чак смрт. Зависно од претходно поменутог контекста и везе са оружаним сукобом, радње мучења могу бити физички елемент и злочина против човечности и ратних злочина.

Оптужени у предмету Хашим Тачи и др. су наводно нанели велики бол или патњу да би добили информације или признања. Они су кажњавали, застрашивали, присиљавали или дискриминисали, укључујући на политичкој и етничкој основи, жртву или трећу особу. Испитивали су жртве, приморавали их да потпишу признања и дају информације, оптужујући их да су противници, као и кажњавали, нападали и нехумано поступали према њима. 

Убиство

Значајан физички елемент злочина против човечности и ратних злочина. Сматра се тешким кршењем људског достојанства, права на живот и принципа правде.

Оптужени су својим радњама и пропустима наводно проузроковали смрт лица на Косову и у северној Албанији, укључујући хапшења или отмице на местима притвора или у вези са њима. Ово укључује убиства почињена током нехуманог поступања на местима заточења као и смрти које су биле последица таквог поступања.

Притварање

Притварање се односи на намерно и противправно затварање појединаца, обично у притворским објектима или затворима, без одговарајућег законског основа. Да би се сматрали злочинима против човечности, ова дела не могу бити изоловани инциденти, већ морају бити део ширег обрасца или политике усмерене на одређену групу или заједницу. 

Хашим Тачи и други оптужени су за лишавање слободе лица без законског процеса у краткорочним и дуготрајним притворима на Косову и у северној Албанији. Заточеници су били у закључаним просторијама и под условима принуде, и подвргнути нехуманим радњама, окрутном поступању и мучењу. Ова лица су ухапшена и приведена без правног основа, нису били обавештени о разлозима њиховог хапшења или притвора или нису имали прилику да оспоре основ за притвор. 

Друга нехумана дела

Намерно широк и флексибилан физички елемент злочина против човечности. Обухвата различите радње које изазивају тешку физичку или психичку патњу или озбиљно нарушавају људско достојанство, чак и ако нису експлицитно дефинисане као посебна кривична дела.

У оптужници Хашима Тачија се наводи да је оптужени успостављао и одржавао нехумане услове на местима заточења, рутински нападао лица, наносећи им тешке телесне и психичке повреде, и одбијао да пружи информације члановима породица ухапшених, киднапованих или притворених.

Шта са одговорношћу?

Облици кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности укључују индивидуалну кривичну одговорност, командну одговорност и удружени злочиначки подухват (УЗП). У параграфу 33 оптужнице наводи се да су оптужени делили намеру за извршење сваког кривичног дела за које се терете са другим учесницима удруженог злочиначког подухвата. Као вид кривичне одговорности, УЗП дозвољава да се радње и психичко стање једног члана припишу другима који су укључени у подухват ако се може показати да су били свесни злочиначког плана и његових циљева и да су свесно учествовали у њему. Међутим, битно је напоменути да је терет доказивања на тужилаштву. Биће потребно предочити довољно доказа како би се судије убедиле ван разумне сумње у физички и ментални елемент Хашима Тачија када су у питању радње за које се терети.

Previous
Previous

Kластер питања и одговора у вези са проблемом употребе касетне муниције

Next
Next

Сукоб и злочини: Први део